24 april 2023
Geplaatst door TeamLightyards

Lightyards ligt in hartje Eindhoven, vlakbij het spoor. Het is nu - zoals vaker bij dit soort plekken rond sporen - nog lastig voorstelbaar dat hier straks niet alleen vier state-of-the-art moderne gebouwen staan, maar dat het gebied ook een enorm groene metamorfose zal ondergaan. Waar nu een stenige en grauwe entree naar de stad bestaat, komen de gebouwen van Lightyards in een moderne, parkachtige groene opzet. Dat is fijn voor bezoekers en voor de toekomstige bewoners en gebruikers - zowel mens als dier. Maar ook voor de bedrijven en voor het gebied als geheel.

Het toevoegen van veel groen is niet alleen mooi en gezond, het is ook nodig in verband met klimaatverandering en het bevorderen van de biodiversiteit. De buitenruimte tussen de gebouwen van Lightyards wordt prachtig ingericht, met een meanderend pad, bomen en veel weelderige beplanting. Hier wandel je straks zo uit het station het gebied in, je hoort de vogels fluiten én je vindt er schaduw en verkoeling. Heerlijk om even te zitten op een terras of bankje met een kop koffie. 


Als je doorloopt vanuit Lightyards, door het atrium van Edge Eindhoven, kom je uit bij De Dommel. Ook een fijne plek, waar het ecologische gebied versterkt wordt. Langs Lightyards, aan de kant van de Stationsweg, loopt straks ook weer water. Het beekje de Gender, dat hier ondergronds loopt, wordt teruggebracht en vormt straks een stadsgracht langs Lightyards. 


Niet alleen op de grond, ook tegen de gevels/pergola’s en op de daken komt, veel groen. Het kantoorgebouw Connector heeft enorme terrassen met weelderige beplanting terwijl het waanzinnige dakterras van Highlight een adembenemend uitzicht over Eindhoven biedt. Op de toren van Highlight komt een fantastische daktuin voor de bewoners en gebruikers van het gebouw. De balkons van gebouw Lumen worden om bestaande bomen heen gerangschikt, wat er heel gaaf uit gaat zien. 


En er is meer. Tussen het gebouw Highlight en het spoor komt een groene strook die dienst zal doen als ‘secret garden’ voor bewoners en gebruikers van het gebouw. De exacte invulling wordt in samenspraak met de bewoners bepaald. Wellicht een pluktuin, een picknickplek, een eigen appelgaard of liever ruimte om te bewegen?
Kortom, Lightyards is niet zomaar een plek om te wonen of te werken, het is een ware oase van vergroening en levendigheid in het hart van de stad. Hier geniet je van de rust en stilte van de natuur, terwijl je toch midden in het bruisende Eindhoven bent.